Advies uit Tips & Advies Internet Datum 25 april 2005
Rubriek Homepage 11de jaargang, nummer 3, artikel 10
Een filmpje op uw site... in Flash!
Videobestanden zijn erg groot. Zelfs een klein filmpje van enkele seconden kan al snel enkele megabytes groot worden. Zo wordt het moeilijk om een filmpje op uw website te zetten. Hoe krijgt u videobestanden toch compacter op uw site?
1. Het probleem.
Als u een persoonlijke website heeft, wilt u misschien enkele filmpjes online zetten van uw kinderen, van een feestje, enz. Als u een bedrijfssite heeft, is een filmpje soms ook handig, bijvoorbeeld voor een productdemo of om de routebeschrijving op te fleuren. Een filmpje opnemen is makkelijk, maar wat doet u er dan mee? U kunt het gewoon op uw website “dumpen”, maar zo’n filmpje is al snel 10 MB groot. Niet alleen sluit u dan de modemgebruikers uit, maar u moet ook opletten met de datalimiet van uw website; u zou weleens een gepeperde factuur kunnen krijgen. O.k., maar is er wel een alternatief?
2. Flash.
Een relatief nieuw alternatief is het omzetten van die filmpjes in Flash. Bijna alle computergebruikers hebben Flash geïnstalleerd. Daarnaast is Flash erg “licht” zodat zelfs modemgebruikers uw filmpje kunnen bekijken. Bovendien heeft u dan ook geen problemen met de verschillende Windows Media Player-versies en de vertraging die het starten daarvan teweegbrengt.
3. Turbine Video Encoder (
http://www.blue-pacific.com/products/turbinevideo/) is een programma dat filmpjes naar Flash kan omzetten. Het kost € 38, maar u kunt het wel gratis en onbeperkt uitproberen. Het enige probleem is dat u dan een klein symbooltje ziet in de rechterbovenhoek van elk filmpje. Erg storend is dit dus niet. De installatie van deze Free Edition is erg eenvoudig: gewoon enkele keren op Next klikken. Als u dan het programma opent, ziet u echter een nogal verwarrende lay-out. Klik eerst onderaan rechts op Open Movie. U kunt nu een avi-, mpeg- of Quicktime-video kiezen. De video wordt dan in de timeline geladen. Kies met de linkermuisknop het begin van het fragment en met de rechtermuisknop het einde van het fragment.
4. Encoderen.
Onderaan het hoofdscherm kunt u de instellingen bepalen. Onder Video stelt u de kwaliteit en het aantal frames per seconde (fps) in. Tip. Bij de eerste test laat u deze waarden het best staan. Daarna klikt u op Encode. Het coderen gaat niet erg snel: een filmpje van 1 minuut duurde op onze recente test-pc maar liefst 5 minuten. Ons avi-testbestand van 5 MB was na de codering nog maar zo’n 2 MB groot. De kwaliteit van ons testfilmpje was bevredigend en het werkte in elke browser, als er maar een Flash-plug-in geïnstalleerd was. Is de video na de codering nog te groot, verminder dan de kwaliteit of het aantal fps tot u tot een aanvaardbaar compromis tussen omvang en kwaliteit komt. Tip. Het filmpje toevoegen aan uw website doet u zoals beschreven bij W3Schools (
http://www.w3schools.com/flash/flash_inhtml.asp), vanaf stap 4.
5. Alternatief.
Wilt u meerdere filmpjes aanbieden op uw website, dan is het misschien verstandig ook eens naar een gespecialiseerde hoster te kijken. Bij Stream It Now (
http://www.streamitnow.com) bijvoorbeeld kunt u voor zo’n € 8 per maand 200 MB aan filmpjes opslaan met een datalimiet van 5 GB.
Met het gratis Turbine Video Encoder Free Edition zet u allerhande videoformaten om in Flash. Dan kunnen vrijwel alle bezoekers ze bekijken en u heeft minder bandbreedte nodig.